Direktlänk till inlägg 15 januari 2019

Biotopvård 2018

Av Hossmo - Tisdag 15 jan 13:28

Om premiären bjöd på kyla så var det inte mkt av den varan under sommarperioden och hösten.

Under senhösten påbörjade Projekt levande vattendrag en del i sitt projekt Levande Ljungbyån. På vårt FVOF område rörde det sig om att se över sträckan från Kölby damm ner till Tomtebybäcken i första skedet.


Under 6v hade jag förmånen att ta del av förvandlingen och dess hårda arbete daglingen !

Syftet med steg 1 vara att skapa svämzoner och ta bort den befintliga vallen som utgjordes av gamla rensmassor från ån.  Efter mycket planering och kontorsarbete var det dags att utföra del 1 i drömprojektet. 


Först handlade det om att ta bort träd som ej skulle utgöra ett hinder i det fortsatta arbetet. Det stora togs bort med maskin, men de små kvistarna har med manskraft(ja, det var tyvärr inga kvinnor som ville erbjuda sin råstyrka) tagits bort då inte ens maskiner kunde ta sig fram på de branta vallkanterna.

Samarbetet mellan maskin och mänsklig kraft gjorde att jag och ett gäng vänliga själar fick rengöra vallarna från småkvistar för hand. dess fick ej vara med i rensmassorna för att kunna återanvända dem. Moränmassorna visade sig nämligen vara perfekt material till kommande tomtbygge i Södra Ljungbyholm. 

När jag stod på mitten av vallen och tog detta kortet, kunde jag bara drömma om hur det skulle bli!

 


Utsikten var stundtals magnifik från bergsvallarna(rensvallarna), men snart skulle  det vara ett minne blott!  


En vacker dag började det surra likt en bålgetingsvärm runt öronen,!

Det visade sig att vi fick besök av yttre rymden som en av maskinisterna uttryckte sig. Vad gör den? - Den föreviga det vi gör var mitt enkla svar! 

 

  Att projektet växte är inget man kan skoja bort.

Att det var mycket massor iform av rötter , jord, sten , grus  och morän var vi väl förberedda på. Men att det skulle handla om runt 25 000 kbm, kunde man väl inte direkt drömma om. För massor utgör en kostnad kort och gott! så länge man ej är försäljare av massor.  Det gällde således att hitta intressenter och återanvända de massorna som var lämpliga till kommande projekt, vilket jag nämde tidigare!  Sten och skut sparades för att användas till steg 2. 

Att frakta ut runt 25 000 kbm massor krävde att man till och med var tvungen att bygga en väg för tung trafik. Det visade sig att köra padda två dagar satte kroppens muskler på prov. Vägen visade sig vara en bra investering, då inga lastbilar riskerade att köra fast och inte heller förstöra naturen!


Men överraskningarn slutade inte där! Alla har väl sett kabeln strax nedan kraftverket? Ja om inte så tog jag kort på den! När jag ringde för att få den nedmonterad så sa de att den inte fanns! Intressant tänkte jag?

- Antingen har jag och 4 maskinförare blivit tokiga på kuppen och se i syne. Men efter det att jag sa: finns den in så är det ju inte heller ett problem om vi river ner den. Då tog det bara 20 minuter så kom det folk och helt enkelt förverkligade vår tidigare synvilla. Nu finns den ej kvar! Skall testa att göra höga kast till våren. Fastnar flugan i en telefonledning glömdes nog en tråd.


 

Stenarna hopade sig längs ån och det såg mer el mindre ut som ett mindre slagfällt i början av projektet. Men ack den som ge sig!  Tid och ett gäng enastående maskinförare löste problem efter problem. Problem är helt enkelt möjligheter om skall se det klart! 

Mot slutet nådde vi upp till den gamla brunnen hälsobrunnen med anor från tidigt 1700-tal. Då som folk vallfärdade folk till källan för att dricka brunn i hälsofrämjande ändamål till för att dricka brunn. 

Med varsam hand grävde maskinisten fram denna fina kulturminnesbyggnaden som stått gömd bakom rensmassor.  Nu ståta brunnsbyggnaden vackert och majestätiskt som ett moment för vår kära Ljungbyå! Vem vet kanske kan man dricka lite vatten därifrån ngn dag! Om inte så har den i vart fall ett hälsofrämjande läge för oss som gillar vacker natur!
Ja , dagarna och arbetstimmarna gick och scrolla nu upp och kika på första bilden och föreställ er ett slutresultat! För nedan har ni resultatet av steg 1 där vallarna var som högst.  

 

De flesta av oss  inväntar nu premiär 2019 som tidigast blir den 2/2. Vädret avgör som alltid!


Men Ola, glömde du inte något viktigt ? Steg 2 Steg 2.

Jo, för sjutton Steg 2 skall genomföra sunder sensommaren 2019. Något som jag sett fram emot, drömt om under en längre tid!

Ni som är Intresserade av att använda era muskler och samtidigt göra en god gärning för åns fisk får gärna höra er till mig - Ola Sennefjord.

Vad skall då göras?

Sträckan från strömnacken 250 m nedströms kraftverket och ner till ekarna skall biotopvårdas. Åtskilliga lekbottnar , uppväxtplatser, ståndplatser skall skapas.

När sen steg 2 är genomfört kan vi med ömma muskler och varmt hjärta bara drömma oss bort och njuta av den biotop som vi skapat för våra besökare. 

Ja, troligen kommer en och annan fisk att visa sig i drömmen, kanske en nöjd sportfiskare och vem vet kanske kommer strömstaren och kungsfiskaren också att medverka i drömmen. 


VÄL MÖTT VID ÅN 2019!

/ Ola Sennefjord


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hossmo - 5 februari 2018 10:30

    Vissa tappra själar väckte tuppen och åkte sen ner till ån för att njuta av premiärfiske! Ja njuta var väl att ta i! Kylan och snön gjorde till en av de tuffaste premiärerna på länge. Men kom aldrig och säg att premiärfiskare i Hossm...

Av Hossmo - 2 december 2016 21:50

Hej på er!   Föreningen har konstaterat att 26 fiskare köpt årskort under förtursperioden 2016 utan att vara berättigade till detta. Styrelsen har därför beslutat att dessa 26 fiskana ej kommer att beredas förtur till 2017. Detta gör att det ...

Av Hossmo - 23 maj 2016 11:11

Det var ett tag sedan bloggola var igång! Sent i februari var det premiär i Hossmo och Öringen var mitt mål! Sen dess har mkt vatten runnit under Binga bron! tyvärr lite för lite om ni frågar mig personligen! Är förordare av mer vatten i våra va...

Av Hossmo - 21 februari 2016 17:07

Har blivit dåligt med fiske för egen del!   Skulle varit iväg förra lördagen, men då ville njuren något annat! Hur i hela friden kan det bildas en sten i njuren, och hur i hela friden kan det göra så djävulskt ont! Ja ja till min glädje rappoterade...

Av Hossmo - 6 februari 2016 15:35

Att sova natten innan en fiskepremiär tycks vara en ynnerst och få förunnat! Själv stirra man på klockan vid 05:00 och flyger upp ur sängen och tror att man glömt att ställa larmet på 06:00. Bara så ni vet så är 5 det nya 6slaget! Ja, i vart fall i e...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se